Chutná nakladaná zelenina vytvorí z jedla gastrozážitok
+421 948 041 973 - info@frutix.sk

Blog

Chutná nakladaná zelenina vytvorí z jedla gastrozážitok

Počuli ste už výraz pickles? Práve tak sa označuje nakladaná kvasená zelenina, ktorá je obľúbenou súčasťou hlavných jedál. Jej výhoda spočíva najmä v tom, že si môžete nakvasiť čokoľvek. Z prebytočnej úrody si tak môžete veľmi jednoducho pripraviť zásoby na zimu.

Nakladaná zelenina ako súčasť zdravej stravy

Ide o prastarú metódu uchovávania zeleniny, ktorá využíva proces fermentácie. Cukor obsiahnutý v plodoch zeleniny sa kvasením mení na kyselinu mliečnu. Takto konzervovaná zelenina je nielen trvácnejšia, ale navyše získava liečebné účinky na tráviaci trakt, najmä v podobe zlepšovania črevnej mikroflóry. Nakladaná zelenina je tiež bohatá na vitamíny, minerály a enzýmy. Aj vďaka tomu je súčasťou zdravej a prirodzenej výživy.

Základom prípravy kvasenej zeleniny je, aby ste zeleninu nakrájali na menšie kúsky, pridali soľ, koreniny a poriadne natlačili do nádoby. Pohár plňte len do ¾, pretože zelenina neskôr pustí šťavu. Nádobu je potrebné zaťažiť, prikryť čistou utierkou a nechať stáť na mieste s izbovou teplotou. V procese kvasenie je veľmi dôležitý práve tlak, ktorý bude na nádobu vyvíjaný, a najmä čas, pretože kvasenie si vyžaduje pár dní.

Základom je kvasenie

Po tom, čo zelenina vplyvom soli pustí šťavu, začína proces kvasenia. Nezľaknite sa, ak sa po niekoľkých dňoch vytvorí na povrchu nádoby pena. Je znakom toho, že kvasenie prebieha prirodzene a všetko je tak, ako má byť. O približne 5 dní je nakladaná zelenina vykvasená a vy si môžete užívať jej príjemne kyslú chuť.

Azda najznámejšou nakladanou zeleninou je kyslá kapusta. Nakvasiť si však môžete čokoľvek – brokolicu, karfiol, mrkvu, cibuľu, cesnak alebo si pripravte mix kvasenej zeleniny. Ak pri tom použijete priesvitný sklenený pohár, poslúži vám to aj ako pastva pre oči, pretože zelenina v pohári bude hrať rozmanitými farbami. Princíp je takmer pri každej zelenine rovnaký, preto môžete hravo experimentovať.

Doplní každý obed

Pickles sú obľúbené najmä ako zeleninová príloha k hlavnému jedlu. Pochutnať si na nej môžete v zime, v lete, jednoducho kedykoľvek, keď na ňu dostanete chuť. Výborne sa hodí ako príloha k mäsu, lahôdka k pivu, no skvele doplní aj ľahký cestovinový šalát.

Ak si chcete chutnú nakladanú zeleninu vychutnať bez čakania a dlhej prípravy, vyberte si z našej bohatej ponuky. Chutná čalamáda, baranie rohy či feferónky plnené kapustou – to všetko urobí z vášho obeda či večere skutočný gastro zážitok!

Post a Comment